ITSEHOITO

Monia lieviä vaivoja voi hoitaa apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä, esimerkiksi tilapäistä kipua, yskää, flunssaa, kurkkukipua, päänsärkyä, ummetusta tai muita tilapäisiä vatsavaivoja. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu vain lyhytkestoiseen käyttöön. Jos oireet pitkittyvät, on syytä hakeutua lääkäriin.

Itsehoitolääkkeet ovat yleensä kauan käytettyjä ja turvallisiksi havaittuja, mutta niidenkin käytössä voi ilmetä ongelmia, jos niitä ei käytetä suositellulla tavalla. Lääkepakkausten käyttöohjeet on syytä lukea huolella ennen lääkkeen käyttöä. Kaikki lääkepakkauksissa oleva tieto perustuu kliinisiin lääketutkimuksiin, ja on lääkeviranomaisten hyväksymä. Pakkauksissa kerrotaan lääkkeen oikea annos ja annetaan tietoa siitä, milloin lääkettä ei pidä käyttää, esimerkiksi lääkettä ei pidä käyttää raskauden aikana, tai jos asiakkaalla on munuaisten vajaatoiminta, tai onko lääke yhteensopiva muiden lääkkeiden kanssa.

Apteekilla on ammatillinen vastuu opastaa asiakkaita oikean lääkkeen valinnassa ja antaa asiakkaille ohjeita lääkkeiden oikeasta käytöstä. Farmaseutti myös kysyy, käytätkö muita lääkkeitä arvioidakseen lääkkeen yhteensopivuutta käyttämiesi reseptilääkkeiden kanssa.

Jos käytät reseptilääkkeitä pitkäaikaissairauksiin, keskustele lääkärin kanssa ennen kuin käytät ilman reseptiä saatavia lääkkeitä.

FLUNSSA

Jos olet perusterve, voit sairastaa flunssaa kotona muutaman päivän hakeutumatta lääkäriin. Useimmat kuumeiset hengitystieinfektiot ovat viruksen aiheuttamia eikä lääkärillä ole niihin erityistä hoitokeinoa, esimerkiksi antibiootit eivät tehoa virustauteihin. Kuumeisessa taudissa on hyvä levätä sisätiloissa, kunnes kuume laskee. Fyysistä rasitusta on oireisen taudin aikana syytä välttää. Tavallisten nuhakuumeiden hoito on oireenmukaista. Yleisimmät oireet ovat kipu, kuume, kurkkukipu, yskä tai nuha. Niihin voit ostaa lääkkeitä ilman reseptiä.

YSKÄ

Yskä on flunssan yleinen oire, ja sitä esiintyy melkein jokaisella vuosittain. Flunssayskä paranee yleensä parissa viikossa. Yskimistä voidaan lievittää yskänärsytystä lievittävillä lääkkeillä. Jos yskä vaivaa pitempään kuin 4-8 viikkoa, puhutaan pitkittyneestä yskästä. Silloin on syytä hakeutua lääkäriin.

UMMETUS

Ummetus on aika yleinen vaiva varsinkin iäkkäillä henkilöillä. Ummetus on kyseessä, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostus on niin kiinteää, että ulostaminen on vaikeaa. Ummetusta voidaan ehkäistä ruokavalion muuttamisella kuitupitoisemmaksi, liikkumalla riittävästi ja huolehtimalla säännöllisestä ulostamisrytmistä. Jos lääkkeetön hoito ei auta, apteekista saa ilman reseptiä useilla eri tavoilla vaikuttavia ummetuslääkkeitä, joita voi käyttää hankalassa ummetuksessa pitkiäkin aikoja. Peräruiskeita voi käyttää hankalan ummetuksen laukaisemiseen, mutta niitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön.

TIETOLÄHTEISTÄ

Duodecim-lääkäriseuran ylläpitämästä Terveyskirjastosta saat luotettavaa tietoa terveydestä ja sairauksien hoidosta. Kirjoita Terveyskirjaston vasemmassa yläkulmassa olevaan hakusana-ruutuun sairaus tai oire, johon etsit neuvoa. Terveyskirjaston sivuilta löytyvät myös Käypä hoito -suositukset useimpiin sairauksiin sekä kuluttajille tarkoitetussa muodossa että ammattilaiskäyttöön.